Now loading.
Vă rugăm aşteptaţi.

Menu

Începuturi, speranțe, proiecții pentru anul școlar 2021-2022

Prima paginăAnunţuriÎnceputuri, speranțe, proiecții pentru anul școlar 2021-2022
Prima paginăAnunţuriÎnceputuri, speranțe, proiecții pentru anul școlar 2021-2022

Începuturi, speranțe, proiecții pentru anul școlar 2021-2022

publicat în Anunţuri

Septembrie  devine  an de an, în spațiul educației, un paradoxal  timp inaugural, reluarea unei noi etape de învățare și cunoaștere, zodia unui alt început de drum prin anii de școală, prin cercurile concentrice ale înțelegerii lumii și ale propriei desăvârșiri. Septembrie adună și  vibrația unei întregi comunități negruzziste care știe că timpul nostru efemer se măsoară și se salvează prin visurile, idealurile și, mai ales, prin  împlinirile copiilor, ale adolescenților, ale absolvenților din promoții succesive.

Un  spațiu fundamental al devenirii  intelectuale, morale, umane în general, Colegiul  “C. Negruzzi”  înseamnă  tradiție  nobilă, opțiune pentru valori, competență  a profesorilor, dăruire pedagogică, elevi minunați.  

Noul an școlar va fi, în mod firesc,  o nouă certitudine că aici se întâlnesc elevi deosebiți și profesori - mentori de vocație, că împreună vom porni spre   cunoaștere și înțelegere, spre  explorare în labirintul științei, al tehnologiei,  spre starea aceea de mirare și emoție estetică din lumea fascinantă a artelor,  pentru că  toți avem nevoie de răspunsuri la întrebări nesfârșite, de experiențe, de sprijin  pentru descoperirea unor pasiuni, dar și a unor modele de viață  și profesie.  

Școala noastră propune, într-o continuitate de valori, o  necesară întoarcere sau re-întoarcere  spre învățarea ca mod de viață ...Indiferent de ipostază, fie ca actori implicați în educație, ca părinți responsabili, alteori  în calitate de observatori ai evoluțiilor din acest domeniu, pedagogi vizionari sau analiști lucizi și poate dezamăgiți,  încrederea și  speranța  ne adună, totuși, sub cupola acestui început, atunci cînd vorbim despre școli performante și consecvente. 

Axiomele mele, ale profesorului cu experiență și pasiune  pentru  știința și arta educației, rămân legate de încrederea în împlinirea tinerilor prin cunoaștere, de certitudinea că  împreunăă - profesori și elevi- descoperim sensuri și bucurii ale dialogului științific sau umanist, după cum visul fiecăruia  dintre noi primește o șansă în plus atunci când căutăm soluții în lumea cărților și a unei școli adevărate. 

Și consider, în aceeași măsură, că putem deveni mai  liberi prin cunoaștere, că putem încerca să schimbăm lumea, să discernem între valori și pseudovalori ,  învățând  să cântărim gândirea altora, fără a  repeta, memora și accepta doar ceea ce ni se spune. 

Suntem toți parte din ceea ce am citit și învățat, de aceea Liceul Internat de altădată, Colegiul Negruzzi de astăzi, reprezintă un simbol al succesului  și o invitație spre întoarceri succesive în bănci și amfiteatre, pregătiți pentru întâlniri și dialoguri care ne îmbogățesc mintea și sufletul.  

Un gând de prețuire pentru profesorii liceului,  iar elevilor noștri, tinerilor  negruzziști,  le doresc o nouă călătorie minunată și inspirată, pornită în acest timp  inaugural, pe care îl deschidem toți, profesori, părinți, comunitate ieșeană, dincolo de vârste și profesii ...

 

Prof. dr. Camelia Gavrilă

Director al Colegiului „C. Negruzzi”

12 09, 2021