Now loading.
Vă rugăm aşteptaţi.

Menu

Zilele Colegiului Național „Costache Negruzzi” Iași

Prima paginăAnunţuriZilele Colegiului Național „Costache Negruzzi” Iași
Prima paginăAnunţuriZilele Colegiului Național „Costache Negruzzi” Iași

Zilele Colegiului Național „Costache Negruzzi” Iași

publicat în Anunţuri

Zilele Colegiului Național „Costache Negruzzi” Iași

= 125 de ani de la înființarea Liceului Internat =

26-30 octombrie 2020

 

Dincolo de un semn al permanenței înscris în povestea deopotrivă fascinantă și tulburătoare a timpului, cei 125 de ani de existență negruzzistă împliniți în această toamnă confirmă o incontestabilă vocație culturală. Și, deși fiecare an aduce cu sine evidența evoluției sub aspect valoric, astfel de momente festive, prilejuite de aniversarea unor cifre rotunde, constituie excelente ocazii de a privi retrospectiv spre vârstele devenite etape, spre pașii care ne-au adus într-un anumit punct pe traiectul unui destin măreț.

Deși situația actuală e atipică, deși se simte dureros, aproape ireal, ca unui moment de asemenea anvergură să i se răpească acea frumusețe unică dată de proximitatea spațială, acea grandoare festivă din anii precedenți, semnificația simbolurilor și a principiilor negruzziste rămâne neschimbată. În contextul imposibilității de a marca momentul prin activitățile consacrate de-a lungul timpului, aniversarea de 125 de ani a bătrânului nostru colegiu devine o sărbătoare a sufletului ce își sondează resorturile modelatoare și se întoarce, cu recunoștință, spre ceea ce i-a dat aripi. Fizic nu putem fi, anul acesta, aproape, dar ne dăm întâlnire în mediul online, în cadrul activităților reconfigurate astfel încât să putem crea punți peste timp, să intrăm în dialog cu alte generații de negruzziști, să conturăm mărci identitare. Agenda virtuală a manifestărilor organizate include: prezentarea materialului video Ancore valorice negruzziste, care conține gândurile și mesajele unor absolvenți de marcă ai școlii pentru comunitatea negruzzistă de ieri și de azi; Dialogul generațiilor negruzziste (eveniment online în cadrul căruia liceenii vor intra în dialog cu absolvenți negruzziști, actuali studenți în țară și în străinătate); workshopuri online pentru elevi (Cyber School CTF) și pentru profesori (Instrumente digitale de predare online și offline); Expoziția de arte vizuale (online) 125 de orizonturi cromatice; sesiune de comunicări online pentru elevi (Iașii lui Negruzzi, în cadrul proiectului județean Homo viator); lansarea volumului aniversar Efigii negruzziste. 125 de ani de la înființarea Liceului Internat; Negruzziștii susțin excelența în educațieFondul de burse „Dragoș Filipescu” (inițiativa promoției 1989). Comuniunea spirituală persistă, se amplifică prin fiecare gând bun schimbat între negruzziști din toate colțurile lumii, prin fiecare cântec de drum fredonat pe frecvența dorului unanim de școala care va însemna întotdeauna acasă.

A vorbi despre Negruzzi înseamnă a ne plasa în spațiul poveștilor fără sfârșit, deschis la confluența afectivă a puterii de a spune cu puterea de a înțelege, sub zodia celui mai frumos demers formativ la care putem aspira. A vorbi despre Negruzzi înseamnă a ne asuma un timp al valorii în care toate limitele tind spre infinit.

Loading...

26 10, 2020