Now loading.
Vă rugăm aşteptaţi.

Menu

Siguranţa pe Internet

publicat în Părinți pentru Părinți

Accesul și gradul de utilizare a mediului virtual și a noilor tehnologii au înregistrat creșteri rapide în ultimii ani, mai ales în rândul adolescenţilor. Prin prezenţa cotidiană, Internetul creează oportunităţi reale de învăţare, de accesare eficientă a resurselor educaţionale, de experimentare inedită a divertismentului şi a socializării. Cu toate acestea, utilizarea sa excesivă, neavizată, poate genera riscuri şi experienţe negative precum: cyberbullying-ul sau hărţuirea şi intimidarea, chatting-ul sau contactul on-line cu persoane necunoscute, furtul datelor personale, expunere la conţinuturi neadecvate etc. Părinţii pot preveni comportamentele de risc enumerate printr-o informare corectă şi prin aplicarea eficientă a unor măsuri de protecţie on-line, păstrând un echilibru optim între libertate şi control.

La activitatea din 31 octombrie 2018, intitulată Siguranţa pe Internet, adresată părinţilor elevilor din ciclul gimnazial, am discutat despre toate acestea, dar şi despre recunoaşterea profilurilor false pe site-urile de socializare, monitorizarea activităţii pe telefon, instalarea unor filtre/programe de control parental, care sunt „semnele” care pot indica expunerea copilului la o situaţie abuzivă pe Internet sau care sunt instituţiile la care putem apela pentru a raporta un abuz sau pentru a primi sprijin, consiliere.
Feedback-urile părinţilor ne-au convins că am reuşit să oferim un cadru optim de comunicare a unor idei utile, de împărtăşire a unor experienţe relevante, astfel încât să-i putem sprijini cu încredere şi competenţă pe adolescenţi în utilizarea sigură a Internetului.
Ne-au ajutat în acest sens şi invitaţii noştri, Agent şef adjunct de poliţie Claudiu Mercaş, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Iaşi, Biroul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi dl. profesor Lucian Neagu, Informatică, Colegiul Naţional „Costache Negruzzi”, cărora le mulţumim pentru disponibilitate.

Echipa de implementare a Programului Părinţi pentru părinţi

[robo-gallery id="11769"]

31 10, 2018