Now loading.
Vă rugăm aşteptaţi.

Menu

Cronica unui proiect de succes

publicat în Centrul de Excelenţă Negruzzi - învățământ primar matematică

Cronica unui proiect de succes

 

Școală cu vocație matematică și științifică recunoscută, cu numeroase repere pe harta excelenței, Colegiul Național “Costache Negruzzi” a propus comunității ieșene, în septembrie 2021, un proiect ambițios dedicat performanței în educație, în continuitatea unor activități de succes și a unor experiențe anterioare de pregătire a elevilor în domeniul matematicii: Centrul de Excelență Negruzzi.   

Obiectivul general al acestui demers educațional a fost conturarea unui cadru adecvat pentru descoperirea și dezvoltarea performaței intelectuale, cu intenția de a genera proiecte, activități, conferințe, seminarii didactice, oportunități de formare a elitelor intelectuale din sfera școlară, conturând contexte de comunicare pedagogică între nivelul primar și cel gimnazial.

Centrul este coordonat de prof.dr. Camelia Gavrilă, directorul Colegiului Național “Costache Negruzzi” Iași, Departamentul de matematică – științe este coordonat științific de  prof. Adrian Zanoschi, consultantul pentru învățământul primar este prof. Raluca Iarovoi, iar secretar științific este prof.dr. Ioana Anton.

Cursurile  Centrului de Excelență Negruzzi au vizat performanța în matematică, fiind cunoscută tradiția reușitelor matematice negruzziste pe plan național și internațional. Colegiul Negruzzi a consemnat de-a lungul timpului numeroși olimpici și matematicieni valoroși, iar maniera specifică de a forma spirite libere din minți inteligente a generat o comunitate importantă, cu valoare intelectuală semnificativă.

Selecția participanților a fost realizată în luna septembrie 2021, fiind înscriși peste 450 de elevi din școlile și colegiile ieșene. Cei 110 elevi (54 de elevi din clasa a III-a și 56 de elevi din clasa IV-a), „mici matematicieni” selectați în cele patru grupe de studiu intensiv, au parcurs cu succes 24 de ședințe în care au explorat probleme și exerciții dificile, atent structurate, descifrând metode inedite de abordare, stiluri de predare specifice profesorilor de gimnaziu și liceu.

Activitățile didactice au fost susținute de o echipă valoroasă formată din 36 de profesori -7 profesori negruzziști și 29 de profesori pentru învățământul primar din școlile ieșene. Apreciem  activitatea și dăruirea colegilor noștri – prof. dr. Anton Ioana, Precupanu Codrin, Baghiu Ciprian, prof. drd. Maxim Bogdan, Plugariu Andrei, sub coordonarea profesorului Adrian  Zanoschi. Aceștia au oferit perpective matematice consistente sub aspect științific, tipuri de probleme variate atât din programa de clasă, cât și specifice matematicii de concurs, șanse de evoluție și experimentare a raționamentului matematic, prin abordări teoretice, dar și prin surprizele jocului.

Fiecare temă predată a fost corectată prin implicarea studenților Facultății de Matematică din cadrul Universității Al.I.Cuza din Iași, iar elevii și părinții au primit feedback-ul corespunzător săptămânal (punctaje parțiale, observații, aprecieri, punctaj final). Peste 90% dintre elevi au realizat și trimis spre corectare temele săptămânale, obținând punctaje bune și foarte bune.

Subliniem implicarea și susținerea proiectului cu generozitate de către Asociația Părinților din cadrul Colegiului Național “Costache Negruzzi” Iași, activitatea organizată cu foarte multă dedicare de echipa managerială a colegiului (director prof. dr. Camelia Gavrilă și director adjunct prof. dr. Anca Voicu-Ghenghea).         

La finalul acestui prim an al Centrului, profesorul Adrian Zanoschi apreciază „importanța  demersului educațional pentru a identifica și antrena aptitudini native, pentru a trezi curiozitatea intelectuală, interesul pentru jocuri logice, probleme de perspicacitate, pentru cunoaștere. Astfel,  peste 85% dintre copiii participanți au dobândit un set semnificativ de competențe, având atât achiziții cognitive, cât și experiențe practice de exersare consecventă a unor raționamente interesante, bazate pe creativitate și intuiție științifică.”

„Reușitele ulterioare ale acestor elevi vor reliefa antrenamentul susținut în cadrul Centrului de Excelență Negruzzi, iar lecțiile la care au participat vor consacra primul lor an de căutări matematice ca un pas decisiv al excelenței lor academice. Cuvintele excelență și matematică fac parte, simbolic, din familia numelui sonor Negruzzi, iar primii absolvenți ai Centrului de Excelență Negruzzi vor demonstra, cu siguranță, această asociere în toată activitatea lor academică” – consideră prof. dr.  Ioana Anton.

Centrul de Excelență Negruzzi  își propune să demonstreze că „Matematica poate fi definită și ca un joc simbolic, al copiilor și al celor inițiați, are regulile ei, dezvoltă tipuri diferite de raționamente, este și o simbolică muzică a rațiunii, fundament pentru o gândire profundă, pentru o înțelegere rațională a lumii, cu armoniile și logica ei. În timp, copiii de astăzi, pasionați de lumea științei, vor înțelege că, așezată în contexte culturale ample, matematica poate fi matricea de geneză a tuturor lucrurilor, matrice a lumii, implicând în aceeași măsură inteligența, intelectul și sensibilitatea, intuiția și perspectiva culturală” (prof. dr. Camelia Gavrilă)

06 05, 2022