Now loading.
Vă rugăm aşteptaţi.

Menu

SPIRIT NEGRUZZIST ÎN DIMENSIUNE INTERNAȚIONALĂ: PROIECTE EDUCAȚIONALE DE SUCCES

Prima paginăAnunţuriSPIRIT NEGRUZZIST ÎN DIMENSIUNE INTERNAȚIONALĂ: PROIECTE EDUCAȚIONALE DE SUCCES
Prima paginăAnunţuriSPIRIT NEGRUZZIST ÎN DIMENSIUNE INTERNAȚIONALĂ: PROIECTE EDUCAȚIONALE DE SUCCES

SPIRIT NEGRUZZIST ÎN DIMENSIUNE INTERNAȚIONALĂ: PROIECTE EDUCAȚIONALE DE SUCCES

publicat în Anunţuri

 

 

„Cine nu iese din Eu, n-atinge Absolutul

şi nu descifrează nici viaţa“. (Constantin Brâncuși)

 

Dimensiunea internațională a educației este o preocupare constantă în Colegiul „C. Negruzzi”, un răspuns firesc al unei școli responsabile față de ritmul și dinamica schimbărilor din societatea secolului XXI, un univers al cunoașterii, al progresului tehnologic, al experiențelor multiple de studiu, de călătorie în spații culturale diferite sau de activitate profesională în contexte multinaționale. Prin evenimentul organizat astăzi în Amfiteatrul Colegiului, am deschis, încă o dată, orizonturi educaționale și dialoguri interculturale în caleidoscopul proiectelor internaționale desfășurate recent.

 

Evenimentul a fost prefațat de o dezbatere în limba engleză organizată de liceeni pasionați, persuasivi și informați, coordonați de prof. Teodora Drișcu. Moțiunea sesiunii a fost „Online Learning is the Future of Education”, temă care a stârnit controverse, a adus în discuție argumente pertinente, dar și statistici și programe oficiale naționale și internaționale. Dar, mai presus de toate, plăcerea discursului și a dialogului în spațiul școlii a condus către votul câștigător.

 

În prezența doamnei inspector Gabriela Conea, căreia îi mulțumim pentru susținerea demersurilor școlii noastre din sfera proiectelor europene, am pășit în universul activităților internaționale organizate de profesori și elevi negruzziști în anul școlar anterior:

 

Proiectul Erasmus+ „Let’s think about our future working life”, inițiat în septembrie 2018 și coordonat de prof. Bianca Burciu, a venit în întâmpinarea nevoilor tinerilor de a înțelege modul în care își pot descoperi competențe, abilități, pasiuni, astfel încât acestea să devină un atu în modelarea propriului viitor. Proiectul a reunit sub o tematică generoasă parteneri din Estonia, Letonia, Spania și a valorificat oportunitățile educaționale, culturale, economice ale fiecărei zone, prin antrenarea elevilor în activități menite să le pună în valoare potențialul, formarea dobândită în școală, înclinațiile.

 

Și profesorii devin, din când în când, elevi.Pornind de la această premisă, proiectul Erasmus+ intitulat „Profesorul STEAM: înapoi în viitor!” , coordonat de prof. dr. Ioana Anton, a oferit cadrelor didactice participante posibilitatea de a diversifica activităţile educative, extracurriculare şi extraşcolare pentru formarea complexă a personalităţii elevilor pe fiecare nivel de vârstă, în concordanţă cu ritmul alert al avansărilor tehnologice din domeniul matematicii și științelor.

 

Echipa negruzzistă care a adus Colegiului Negruzzi titlul de Școală-Ambasador a Parlamentului European, formată din 15 ambasadori juniori și 5 ambasadori seniori, a fost astăzi premiată pentru creativitatea, originalitatea și responsabilitatea dovedite în organizarea numeroaselor activități pe teme europene, prin care au adus în atenția comunității locale drepturile, libertățile și responsabilitățile cetățenilor europeni, direcțiile de acțiune și modul în care tinerii se pot implica activ în viața democratică a Uniunii Europene.

Colegiul Național Costache Negruzzi Iași este membru activ de peste 20 de ani al Forumului International World School, inițiat de Kanto International Senior High School din Tokyo, Japonia. După o călătorie prin care am șters toate granițele geografice pentru a ne lăsa conduși prin marea familie World School, am revenit la realitățile contemporane care au impus o reconfigurare a acestui forum internațional – ediția online 2021. Delegația României a fost anul acesta formată din 29 de elevi de liceu coordonați de prof. Dalia Mațoschi, tineri care au inițiat dialoguri interculturale, activități în echipă, dezvoltând reale abilități de comunicare, sensibilitate socială și culturală, respectul pentru valori ca solidaritatea, democrația, egalitatea de șanse, respectul pentru drepturile omului, afirmarea identității naționale, în complementaritate cu înțelegerea și respectarea diferențelor.

 

Filosofia educațională negruzzistă este de a transmite cunoaștere, dar și valori, de a contura gândirea critică, spiritul creativ și execițiul dialogului intercultural. A fi pregătit pentru provocările viitorului este un element esențial în educația generațiilor actuale, iar astfel de proiecte ne oferă cadrul necesar completării lecțiilor clasice cu experiențe de învățare non-formale, conturând profilul absolventului negruzzist pregătit pentru viață.

 

 

 

 

16 12, 2021