Now loading.
Vă rugăm aşteptaţi.

Menu

Negruzzi 126 – Zilele Colegiului Național „Costache Negruzzi”

Prima paginăAnunţuriNegruzzi 126 – Zilele Colegiului Național „Costache Negruzzi”
Prima paginăAnunţuriNegruzzi 126 – Zilele Colegiului Național „Costache Negruzzi”

Negruzzi 126 – Zilele Colegiului Național „Costache Negruzzi”

publicat în Anunţuri

Comunicat de presă

Negruzzi 126Zilele Colegiului Național „Costache Negruzzi”

Seria de evenimente dedicate Zilelor școlii „Negruzzi 126” a început astăzi, 24 noiembrie 2021, cu activități desfășurate sub semnul excelenței, al tradițiilor și al mărcilor identitare negruzziste, al deschiderilor spre valori inter- și multiculturale, la care au participat invitați din mediul universitar, de la alte licee ieșene de prestigiu, alături de profesorii și elevii școlii.

Vernisajul expoziției de pictură „Pastel de toamnă” a oferit, începând cu ora 10.00, elevilor și profesorilor participanți un spectacol de culoare, de imaginație și de talent, lucrările realizate sub coordonarea doamnei profesor Mihaela Știrbu aparținând artiștilor negruzziști pentru care arta, codul pictural, împletirea de figurativ și nonfigurativ sunt forme de comunicare și expresie a unei sensibilități culturale autentice.

Competițiile sportive – fotbal (gimnaziu) și baschet (liceu), organizate de profesorii Zepciuc Ion și Burciu Mihai, au pus în valoare abilități și talent sportiv, spiritul de echipă, colaborarea și susținerea reciprocă, dar și bucuria jocului, a competiției, dublată de energie și exuberanță.

Într-un alt registru, Clubul de mitologie „Ovidius” a reunit elevi pasionați de cunoaștere, de valorile trecutului într-un dialog cultural desfășurat în spațiul  elevat, tăcut și sobru din biblioteca liceului, sub coordonarea doamnei profesor Aghiorghiesei Gicuța și a doamnei bibliotecar Mercori Cristina.

Cel mai amplu eveniment al zilei – Restituiri și perspective: „Ionel Teodoreanu” - concursul din inima Iașului – a reunit un corolar de activități, desfășurate de la 12.30, în amfiteatrul școlii. Directorul colegiului, prof. dr. Camelia Gavrilă a conturat Contextul educațional, motivațiile didactice și sensurile culturale ale Concursului Național Transcurricular „Ionel Teodoreanu”, ajuns la cea de-a XV-a ediție, a evocat sensurile acestei prestigioase competiții, cu reverberații estetice și analogii ale  literaturii cu diferite forme de artă, un concurs  deschis spre conturarea de abordări neconvenționale ce pot susține și modela sensibilitatea artistică și competența interculturală a elevilor.

 Prof. dr. Anca Voicu-Ghenghea, directorul adjunct al colegiului, a subliniat semnificația limbilor străine pentru devenirea tinerilor, pentru înțelegerea lumilor complexe și polimorfe în care vor studia și activa profesional, a invitat elevii spre simbolice călătorii reale sau imaginare, prin lectură și cunoaștere, subliniind frumusețea celei mai importante călătorii, a descoperirii Sinelui.

Sub semnul aceluiași concept al interculturalității și al unei colaborări interinstituționale  de  tradiție, doamna conf. univ. dr. Emanuela Ilie, de la Facultatea de Litere a Universității “Al. I. Cuza”, a susținut conferința Experiențe multiculturale reflectate în diaristica și memorialistica românească. “Această prelegere de anvergură academică a oferit auditoriului perspective inedite asupra legăturilor profunde dintre viziunea artiștilor, matricea spirituală din care s-au desprins și exotismul altor spații culturale explorate. Motivul călătoriei reale, simbolice sau onirice, în spații fantastice, în universuri stranii, familiare sau ostile, tema exilului, căutarea sinelui și îmbogățirea prin înțelegerea alterității, a diferențelor au fascinat sala, prin sensurile profunde, prin suportul textelor, al documentației critice de calitate, al imaginilor artistice sugestive, prin rigoarea demonstrației și sensibilitatea discursului.”, a apreciat  prof. dr.Camelia Gavrilă.

Într-o firească și complementară continuitate, prof. dr. Mihaela Doboș a prezentat Proiecțiile interculturale reunite în Caietul celei de-a XV-a ediții a Concursului Național Transcurricular „Ionel Teodoreanu”, volum care include articole ale profesorilor, prezentate inițial în cadrul unor webinarii orientate spre didactica disciplinei, dar și spre aspecte științifice ale domeniului filologic. Volumul prezintă, într-o altă secțiune, și lucrări ale elevilor, jurizate în cadrul ediției online a concursului din acest an, desfășurat în perioada 3-4 iunie 2021.

Evenimentul s-a încheiat cu premierea elevilor câștigători și a profesorilor implicați în derularea ediției 2021, aceștia au primit diplome și cărți, au evocat atmosfera și provocările concursului, devenit deja  un simbol al preocupărilor școlii pentru educația în spiritul valorilor estetice și al multiculturalismului. Într-o atmosferă de comuniune spirituală, de împărtășire a  unor idealuri și valori comune, s-a mai scris o filă din povestea concursului „din inima Iașului”.

 

24 11, 2021