Now loading.
Vă rugăm aşteptaţi.

Menu

Educaţia sexuală în adolescenţă

Educaţia sexuală în adolescenţă

publicat în Părinți pentru Părinți

În data de 21 mai 2015 s-a desfăşurat seminarul EDUCAŢIA SEXUALĂ ÎN ADOLESCENŢĂ: de la adevăruri delicate la responsabilităţi asumate la care au fost invitaţi specialişti cu o vastă experienţă în consiliere şi psihoterapie: Dr. Howard Eyrich, coordonatorul Programului de Doctorat în consiliere al Seminarului Teologic din Birmingham Alabama, SUA şi Eugenia Erhan, psihoterapeut, coordonatorul proiectului "Merită să aştepţi", program de modelare a atitudinii privind viaţa sexuală în adolescenţă.

Ritmul accelerat al dezvoltării în plan psihosexual îi pune pe părinţii adolescenţilor în faţa unor provocări care implică adaptarea pe mai multe paliere. Unul dintre domenii vizează clarificarea percepţiilor şi ideilor pe care le au despre sexualitate (privită în general, ca atribut al oricărei fiinţe umane) şi, mai ales, despre începerea vieţii sexuale a adolescentului.

Este important ca părinţii să abordeze acest subiect cu naturaleţe, în contextul unei comunicări autentice, educaţia sexuală fiind, în fond, o parte normală a educaţiei pe care părinţii o oferă copilului. În plus, abordând acest subiect, părinţii îi pot transmite informaţii corecte, dar şi propriile valori, credinţe, opinii cu privire la sexualitate, facilitând formarea unei atitudini responsabile faţă de aceasta.

Studiile arată că o educaţie sexuală corespunzătoare şi o relaţie părinte-copil bazată pe încredere previn începerea vieţii sexuale de timpuriu. Pe de altă parte, mesajele şi atitudinile promovate de mass media, modificarea valorilor generaţiei actuale, dezvoltarea fizică (dar nu şi neapărat emoţională) mai rapidă a copiilor, presiunea grupului de prieteni sau a partenerului, curiozitatea şi dorinţa adolescentului de a se “maturiza” reprezintă alţi factori care pot genera comportamente de risc în sfera sexualităţii, în măsura în care adolescentul nu beneficiază de sprijinul familiei.

Situaţiile statisticile din România confirmă scăderea vârstei la care adolescenţii devin activi sexual: 15% dintre adolescenţi au declarat că şi-au început viaţa sexuală (23% dintre băieţi şi 11% dintre fete, 20% în urban vs. 14% în rural); în funcție de categoria de vârstă, un sfert din adolescenții de peste 14 ani și 1% sub 14 ani au declarat că și-au început viața sexuală; în medie, adolescenții și-au început viața sexuală la vârsta de 15.5 ani. (UNICEF Romania, Centrul de Sociologie Urbană și Regională Institutul de Științe ale Educației, Situaţia adolescenţilor din România, 7 Septembrie 2013).

Pornind de la cazuri reale, părinţii au căutat împreună cu invitaţii răspunsuri la diverse întrebări. De exemplu, cum pot răspunde unor replici ale adolescentului: «Toată lumea face sex, eu de ce nu?»; «Prietenii mei fac sex şi râd de mine pentru ca eu nu fac.»; «Mi-a spus că mă părăseşte, dacă nu fac sex». Cum pot reacţiona adecvat ca părinte în situaţia în care surprind adolescentul accesând site-uri sau citind reviste cu conţinut pornografic? În ce măsură ceea ce fac în calitate de părinte oferă modele adecvate de conduită interpersonală şi dezvoltă inteligenţa emoţională a adolescentului?

Perioadă tumultoasă, adolescenţa este vârsta descoperirii sexualităţii, a atracţiei reciproce şi a iubirii. Conştientizarea acestor nevoi fireşti ale adolescentului permite părinţilor să-şi ofere suportul într-o manieră echilibrată, în care disponibilitatea se împleteşte cu respectul pentru spaţiul personal şi dreptul la intimitate al adolescentului.

Mulţumim invitaţilor şi părinţilor participanţi pentru implicare şi disponibilitatea de a împărtăşi experienţe, modele de comunicare şi asumare a responsabilităţii. Totodată, vă invităm să comunicaţi cu echipa de implementare a Programului Părinţi pentru părinţi oferind feedback cu privire la activităţile la care aţi participat, sugestii pentru temele viitoarelor activităţi sau adresând întrebări la adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Vă mulţumim anticipat şi aşteptăm cu interes opiniile dumneavoastră!

21 05, 2015