Now loading.
Vă rugăm aşteptaţi.

Menu

Concursul național pentru liceeni EUROSCOLA, ediția a VII-a (2014/2015)

Prima paginăProiecteProiecte internaționaleConcursul național pentru liceeni EUROSCOLA, ediția a VII-a (2014/2015)
Prima paginăProiecteProiecte internaționaleConcursul național pentru liceeni EUROSCOLA, ediția a VII-a (2014/2015)

Concursul național pentru liceeni EUROSCOLA, ediția a VII-a (2014/2015)

publicat în Proiecte internaționale

In contextul anului in care se desfasoara alegerile pentru Parlamentul European si, in continuare, procedura de alegere a presedintelui Comisiei Europene, Biroul de Informare al Parlamentului European in Romania si Ministerul Educatiei Nationale invita toate liceele interesate sa participe la concursul Euroscola cu tema „Impreuna pentru tinerii Europei - o propunere legislativa de succes”.
In cadrul competitiei nationale, elevii sunt invitati sa simuleze activitatile legate de adoptarea unei rezolutii in Parlamentul European, in cadrul procedurii legislative ordinare (codecizie). Simularea va porni de la o propunere legislativa initiata de Comisia Europeana, Comunicare a Comisiei catre Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic si Social European si Comitetul Regiunilor: Impreuna pentru tinerii Europei. Apel la actiune pentru combaterea somajului in randul tinerilor (COM/2013/0447 final), care va fi discutata la nivelul comisiei parlamentare permanente Ocuparea fortei de munca si afaceri sociale, urmand sa se incheie cu adoptarea sau respingerea acesteia in plenul Parlamentului.
Colegiul National “Costache Negruzzi” din Iasi se inscrie in aceasta competitie, echipa formata din 24 de elevi si 2 profesori coordonatori propunandu-si realizarea, pe de o parte, a simularii sesiunii parlamentare, iar pe de alta, realizarea unei campanii de promovare a importantei institutiilor europene, in special a Parlamentului European in viata tinerilor. Activitatile propuse se vor desfasura in perioada 5 iunie 2014 – 30 septembrie 2014, conform obiectivelor impuse de organizatorii competitiei.

OBIECTIVE
Echipa Colegiului “Costache Negruzzi” din Iasi isi propune ca prin proiectul „Impreuna pentru tinerii Europei - o propunere legislativa de succes” sa atinga urmatoarele obiective:
- sa informeze grupul tinta asupra institutiilor europene si a rolului Parlamentului European in procesul decizional al Uniunii Europene, prin realizarea si distribuirea de materiale informative (site, pliante, brosuri, pagina de Facebook);
- sa responsabilizeze grupul tinta prin simularea rolurilor de membri ai Parlamentului European si prin intermediul unor activitati complexe si concrete de constientizare a importantei acestei institutii (spoturi, dezbateri, activitati culturale, activitati de initiativa publica);
- sa informeze si sa stimuleze tinerii cu privire la importanta participarii la alegerea reprezentantilor pentru Parlamentul European.
- sa dezvolte abilitatile de comunicare, lucru in echipa si leadership ale elevilor implicati in proiect;
- sa realizeze un film care sa simuleze prezentarea in plen a raportului pe marginea initiativei legislative propuse, dezbaterea pe marginea lui (3 interpelari) si votul final.

COMPONENTA ECHIPEI
Pentru a respecta principiul egalitatii de sanse, in perioada 28 aprilie 2014 – 31 mai 2014, Colegiul “Costache Negruzzi” a realizat o selectie a grupului de elevi care vor participa in activitatile asociate competitiei Euroscola.
Astfel, in perioada 28 aprilie 2014 – 9 mai 2014, elevii din categoria de varsta 15-18 ani au fost invitati sa se inscrie in competitia de selectie prin depunerea unui dosar care sa cuprinda un CV personal si o scrisoare de intentie.
In perioada 28 - 29 mai 2014 a avut loc interviul de selectie a candidatilor.
Ponderea celor doua etape de selectie a fost egala, pentru dosarul de candidatura calculandu-se un punctaj ponderat al activitatilor prezentate in CV (maximum 50 de puncte), iar pentru interviu acordandu-se un punctaj de maximum 50 de puncte.
Afisarea rezultatelor competitiei a avut loc pe data de 31 mai 2014.

Coordonatori:
Prof. Cristina Mocanu
Prof. Anca Voicu

Membrii echipei:
Adamut Iulia
Anghel Irina
Balan Stefan
Carja Mihail
Chiorcea Andra
Dobos Teodora
Dorofte Mara Teodora
Dragoi Catalina
Farcas Daria Andreea
Gall George Victor
Gheorghiu Calin
Luca Celina
Maftei Irina Elena
Mancasi Niki Vlad
Mironeanu Alexandra
Mistreanu Ioana
Moldoveanu Irina
Muntenasu Ana Maria
Padureanu Anastasia
Pantilimonescu Florina
Petrea Rebeca
Popa Delia Melania
Rawan Diana Ramadan
Rezus Ioana-Irina

STADIILE PROIECTULUI
Inaintea stabilirii activitatilor concrete ce urmeaza a fi derulate in cadrul proiectului, conform obiectivelor propuse, au avut loc cateva etape preliminare ce au inclus selectarea membrilor echipei de proiect, intalniri de lucru pentru stabilirea obiectivelor concrete ale proiectului si a activitatilor ce vor fi desfasurate. Astfel, in vederea organizarii proiectului in cadrul scolii noastre, s-a avut in vedere fixarea unei strategii de management care sa conduca la realizarea obiectivelor precum si propunerea de activitati concrete, a unui buget minim si a unor strategii de atragere de parteneri si sponsori.

Calendarul proiectului si activitati propuse
05.06.2014
- Lansarea oficiala a proiectului prin publicarea pe site-ul scolii precum si pe o pagina de Facebook creata in scopul proiectului (care va fi actualizata pe toata durata proiectului) ce va contine atat informatii despre institutiile europene, cat si informatii la zi despre derularea activitatilor asociate.

05.06.2014-25.06.2014
- Documentarea si studierea materialelor puse la dispozitie de Biroul de Informare al Parlamentului European in Romania precum si celor provenite din alte surse, cu privire la problemele tinerilor;
- Realizarea materialelor de identitate a proiectului (conceperea unei sigle personalizate, fixarea unui slogan, realizarea unui site gazduit de domeniul scolii cu privire la importanta institutiilor europene);
- Realizarea de materiale informative cu privire la rolul institutiilor europene si la problemele tinerilor din Uniunea Europeana (spoturi, pliante, brosuri, flyere) in vederea distribuirii pe parcursul proiectului.

15.06. 2014 – 16.06. 2014
- Conceperea si aplicarea unui chestionar pe un esantion de 100 de tineri cu privire la problemele acestora in contextul initiativei legislative propuse, in vederea identificarii unor potentiale interpelari pe marginea acesteia.

25.06.2014 – 15.07.2014
- Initierea si realizarea unor parteneriate cu institutii si ONG-uri din zona judetului Iasi, in vederea informarii opiniei publice cu privire la rolul institutiilor europene si a importantei votului la nivel european. Se vor avea in vedere in principal asociatii de voluntari din care o parte din membrii echipei Colegiului “Costache Negruzzi” fac deja parte (Interact, Youth Bank, Bethany, etc.), se vor stabili o serie de intalniri si se vor realiza workshop-uri in cadrul acestora

04.06.2014 – 01.09.2014
- Realizarea unei intalniri de lucru cu unul dintre parlamentarii europeni alesi din Romania in vederea cristalizarii notiunilor cu privire la importanta Parlamentului European precum si a procedurilor pe care acesta din urma le utilizeaza.

15.08.2014 – 01.09.2014
- Realizarea de materiale suport pentru simularea sesiunii parlamentare in cadrul proiectului, amenajarea spatiului in care urmeaza a fi desfasurata simularea, cooptarea de parteneri pentru filmare. Se vor concepe in acesta etapa argumentatia initiala a raportorului pentru initiativa legislativa propusa precum si o lista cu 3 intrebari (interpelari) adresate de eurodeputati in plen (pe baza chestionarului aplicat).

01.09.2014 -15.09.2014
- Simularea activitatilor legate de adoptarea unei rezolutii in Parlamentul European, in cadrul procedurii legislative ordinare (codecizie). Simularea va porni de la o propunere legislativa initiata de Comisia Europeana, Comunicare a Comisiei catre Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic si Social European si Comitetul Regiunilor: Impreuna pentru tinerii Europei. Apel la actiune pentru combaterea somajului in randul tinerilor (COM/2013/0447 final), care va fi discutata la nivelul comisiei parlamentare permanente Ocuparea fortei de munca si afaceri sociale, urmand sa se incheie cu adoptarea sau respingerea acesteia in plenul Parlamentului.

15.09.2014 – 30.09.2014
- Diseminarea rezultatelor proiectului prin editarea unui numar supliment al Jurnalului Negruzzist, dedicat proiectului Euroscola, ce va contine reportaje, fotografii si interviuri desfasurate pe parcursul proiectului.
- Organizarea unei dezbateri in cadrul careia se vor disemina activitatile derulate in proiect si se vor discuta rezultatele implementarii acestuia, subliniindu-se importanta institutiilor europene in viata tinerilor din Romania.

In perioada 30.09.2014 – 09.10.2014 se va intocmi si se va expedia catre Biroul de Informare al Parlamentului European in Romania dosarul proiectului.

14 02, 2020