Gala “Scriitorul Anului” - a VI-a ediție - 5 noiembrie 2021

08 November 2021

             În preajma zilei de 8 noiembrie, ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril are loc la Iași un eveniment cultural de marcă organizat de Muzeul Literaturii – Gala „Scriitorul Anului” , ajunsă în 2021 la a șasea ediție.

             Colegiul „Costache Negruzzi” are prin tradiție un valoros parteneriat cu Muzeul Literaturii din Iași, fiind prezent la numeroase activități culturale și literare, printre care Gala” Scriitorul Anului”, Festivalul Internațional de poezie „Poezia la Iași” (FIPI), Festivalul de literatură și traducere literară(FILIT), conferințele naționale „Scriitori în școli”, Ziua „Mihai Eminescu” etc. prin care promovează scriitorii reprezentativi  și implicarea  elevilor în activități culturale complexe spre a conștientiza valori naționale și internaționale din lumea literaturii și spre a fi încurajați să-și exerseze talentul artistic.

               Prezența la evenimente artistice de marcă  și organizarea întâlnirilor dintre elevi și personalități culturale sunt tradiții ale liceului cu scopul de a promova valorile ce se așează în peisajul literar contemporan. Toate prilejuiesc întâlnirea publicului tânăr din Colegiul Național „Costache Negruzzi” cu scriitori contemporani la înalte cote de rezonanțe sufletești, într-o atmosferă plină de sensibilitate și efervescență intelectuală prin zestrea de trăiri, idei și convingeri pe care aceștia le împărtășesc din creația lor. Sunt momente unice de regăsire sau de așezare a sufletului în dinamica mai intensă creată de sensibilitatea scriitorilor .

                Pe 5 noiembrie 2021 s-a derulat la Iași a VI-a ediție a Galei “Scriitorul Anului”, într-o atmosferă de înaltă ținută culturală. Au participat personalități din literatura contemporană într-un eveniment dens,bogat artistic, transmis live pe TVR3 și TVR Iasi. Juriul din acest an a fost format din: academician Nicolae Manolescu (președinte), criticii literari Ioan Holban, Mircea Mihăieș, Irina Petraș, Vasile Spiridon, Răzvan Voncu și Mihai Zamfir. Prezentați elevat într-un succint laudatio de către un renumit critic din juriu, scriitorii premiați (câte unul) pentru fiecare lună a anului au rostit un cuvânt plin de emoție artistică si acuitate existențială. Câștigătorii acestei ediții sunt scriitorii Daniel Cristea-Enache și Marta Petreu care au delectat publicul prin prezența de mare distincție intelectuală si prodigioasa activitate literară. La festivitatea de premiere și de anunțare a Scriitorului Anului 2021 au participat și profesori din Colegiul"C.Negruzzi", iar elevii liceului au primit o frumoasă dedicație din partea scriitorului Daniel-Cristea Enache, câștigătorul premiului “Scriitorul anului” în 2021, prezent într-un an anterior în amifiteatrul Colegiului cu ocazia derulării Filit în școli și un cald salut din partea scriitorului Horia Gârbea, premiat ca scriitor al lunii august în 2018. Cartea  și evenimentul de literatură rămân pentru elevi un mijloc de edificare existențială, de elevare spirituală, o punte de la suflet la suflet . Vivat verba

                      Prof. dr. Luminița Hîrcă

 

 

 

Top

Acest website folosește cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experiență mult mai bună de navigare și servicii adaptate nevoilor și interesului fiecăruia. Politica cookie